جت لگ در یادگیری و کاربردهای آن
نمرات کم کلاسها، ارتباط زیادی دارن به ناهماهنگی ساعت کلاس و ساعت بیولوژیک بدن ما؛
جت لگ اجتماعی
الان براتون سوال پیش اومده جت لگ به چه معنی هست
همه ما دارای یک ساعت داخلی در بدنمان هستیم که مجموعه ای از سلول ها ساخته شده از ژن های «ساعت بدن» این سلول ها به قسمت های دیگر بدن دستور می دهند که چه زمانی است و چه کاری را باید انجام دهند.
جت لگ حالتی است که در فرد ایجاد میشود و موجب برهم ریخنگی ساعت خواب او می شود اکثر جت لگ ها پس از پرواز های طولانی مدت و به خاطر اختلاف زیاد ساعت مبدا و مقصد روی می دهد.
مهمترین عامل ایجاد جت لگ در فرد کاهش هورمون ملاتونین که مسؤلیت ساعت بیولوژیک بدن را در اختیار دارد می باشد.
این حالت فقط مختص کسانی که پرواز های طولانی مدت انجام می دهند نسیت بلکه دانش اموزان و دانشجویان نیز با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند
بر اساس تحقیقی از دانشگاه «اوپن» که به تازگی منتشر شده باید سیستم سنتی آموزشی که معمولا از ۸-۹ صبح شروع میشود به اتمام برسد و به دانشآموزان اجازه داده شود تا روزشان را دیرتر شروع کنند. در این تحقیق آمده است که کلاسهای درس نباید زودتر از ساعت ۱۱ برگزار شود تا دانشآموزان بتوانند بهترین کارایی خود را در کلاس داشته باشند.
این امار برای تدریس خصوصی هم صدق می کند البته این نکته را هم باید در نظر گرفت که هر فرد دارای بهترین زمان برای مطالعه و یادگیری می باشد ، برخی ها شب و برخی روز را ترجیح می دهند برای یادگیری و مطالعه که هر کدام هم ویژگی های خاص خود را دارند تصویر زیر گویای همه چیز می باشد و نکته ایی دیگر درباره ی تدریس خصوصی این می باشد که شما باید یک نفر را مدیریت کنید و بر اساس توانایی های دانش اموز تدریس کنید که این خود تدریس را سخت تر می کند.
یک تحقیق مشترک در دانشگاه برکلی و ایلینویز میگه که زمان هماهنگ کردن ساعت کلاسها با ساعت بیولوژیک دانشجوها فرا رسیده. در این تحقیق اومدن و شاگردها رو بر اساس میزان فعالیتشون در روزهایی که کلاس ندارن به سه دسته «چکاوکهای صبح زود»، «فنچهای طول روز» و «جغدهای شب» تقسیم کردن و بعد نتایج گروههای مختلف رو در کلاسهایی که در ساعتهای مختلف روز انجام میشه سنجیدن.
نتایج در ساینتیفیک ریپورت منتشر شده و می گه که وقتی ساعت بیولوژیک دانشجو با ساعت کلاس ناهماهنگ بوده – مثلا وقتی یک جغد شب کار مجبور بوده ساعت ۸ صبح سر کلاس باشه – نتایج کلاس هم بدتر بوده؛ به این پدیده «جت لگ اجتماعی» گفتن. دقیقا همون مفهومی که باعث می شه یک آدم شب زنده دار در ساعت ۹ صبح هم کارایی چندانی نداشته باشه یا یک موجود روز کار که ساعت ۱۰ می خوابه، در ساعت ۱۱ شب نتونه پا به پای بقیه بحث کنه و بخنده یا درس بخونه یا هر کار دیگه.
ما به این نتیجه رسیدیم که اکثریت دانشجویان بر اساس ساعت کلاس دچار جت لگ اجتماعی بودند و این عدم هماهنگی ساعت بیولوژیک و ساعت کلاس، رابطه ای قدرتمند با کاهش نتیجه گیری آکادمیک داشت. همین تحقیق این جت لگ را با مصرف بالاتر الکل و سیگار هم مرتبط میداند. البته تحقیق به این هم اشاره میکند که در صورت اجبار، از طریق برنامه منظم میتوان کمی جت لگ را بهبود بخشید
نمودار بالا نشان میدهد که مشکل جت لگ اجتماعی فقط به افرادی که در شب بهتر کار میکنند مربوط نمی شود و کسانی که سحر خیز هستند هم در کلاس های بعد از ظهر تقریبا به همان نسب افت کارایی نشان میدهند. این تحقیق همچنین نشان میدهد که اکثر کلاسها خارج از وقت بهینه برای دانشجویان هستند و تقریبا ۶۰٪ دانشجویان دچار این مشکل هستند.
خلاصه اینکه اگر دفعه بعد از کلاس ساعت ۸ صبح یا ۶ عصر ناراضی بودید، این مطلب را به آموزش دانشگاه نشان دهید؛ شاید گوش شنوایی بود!