تاریخ انتشار: 1402/05/05
خسرو آواز ایران درگذشت، استاد شجریان دیگر کنارمان نیست
همیشه از شما و آوازتان استفاده کردم تا حال و احوالم را بگویم، وقتی صفت استاد را می خواندم کسی جز شما را در زمانه مان، شایسته اش نپنداشتم، استادسلام نامی است که از حضور صف شما بهره برده، وقتی در روزهای ابتدای کرونا خواستم انرژی بخش باشم و بگویم فعالیم از خانه ساز و آوازی از شما انتخاب کردم برای اول فیلم که پر از امید بود. وقتی اینترنت به مدت چندین روز پیاپی قطع شد شعر آقای هوشنگ ابتهاج با صدای شما در سرم بود که
* خانه ام آتش گرفتست، آتشی جانسوز *
آتش را همچون شعله هایش خواندی و آنروزها بم را چه خوب برایمان تعریف کردید با کش و قوس صدایتان
میزنم فریاد و دست اندر کاران را صدا می کنم تا کُنم خاموش و به سر آید روزهای قطعی اینترنت و صدای شما همدممان بود
همیشه با دست یاختن به آوازِ شما از شعرهای خوب میتوانستم حال و اوضاع را به بهترین شکل شرح دهم برای راست قامتی و ایستادگی
*شاه شمشاد قدان خسرو شیرین دهنان
که به مژگان شکند صف همه صف شکنان *
را خواندید که من گاه گاه سر خوشی همین بس که زمزمه اش کنم و لحظه بسازم ز سر خوشی
شما حافظ را زیباتر نمودی و شعر نو را در زمستان با زیبا ترین شکل در سازها سُراندید، شما تنها فردی بودید که فقط به خاطر شنیدن او به کنسرتتان می آمدم و یادم نیست همراهانم آن روزها چه دوستانی بودند، از ابتدا تا انتها فقط سراپا گوش میشدم و گاهی اشک شوق از بودنتان
در میان سیاستمداران و دانشمندان عصر ما، شما چون برخی دیگر از هنرمندان تنها کسانی هستید که فرزندی در خور و شایسته جایگاهتان پروراندید و خوانده هایش هم مسیر نسل ما و حتی پدرانمان شده و این هم خودش حجت پدری شما را تمام کرده بر موسیقی و آواز ایران که بهترین یادگار را دارد و ارزشمندیست به میزان خلق و خوی شما .
اگر دلمان آوازی خالص میخواست بی چون و چرا فقط و فقط این آواز شما را گوش میدادیم و حَض میبردیم
*یارم به یک لا پیرهن، خوابیده زیر نسترن
ترسم که بوی نسترن، مست است و هوشیترش کند*
فرزندانی که در زنده بودنتان بلند خوانده اند که صدای شما را دوست دارند چون خود ما شنوندگانتان
قبل ها گفته بودم که پدری داشتم که همه آوازهایتان را در نوارها در ردیفهای مرتب آرشیو میکرد تا هر صبح با یک نوای شما ساز بیدار شوید بزند و ما را به زندگی صبح برساند. همیشه با خودم عهد داشتم که اگر روزی ورود شما به جهان دیگر شد من برای دل خودم برای ادای احترام حتما آنجا باشم و نتوانستم و البته کرونا و نا بسامانی سیاسی و نگرانی خانواده علتش است و نه من و ازین بابت به خانواده شما بدهکارم نزد خودم چون برای شما احترام حضورِ خود را واجب می دانستم
*صبر بسیار بباید پدر پیر فلک را
تا دگر مادر گیتی چو تو فرزند بزاید
نوشته های برخی کاربران از این روزها را بخوانیم
واقعیت است که اگر کرونا نبود، شکوهناکترین بدرقه را نثار استاد شجريان میکردیم. همه غمگین و عزاداریم و دلمان میخواست آرامگاه فردوسی از حضور مردم لبالب میبود، اما بیایید لحظهای فکر کنیم در بالاترین پیک مبتلایان و فوتیهای کرونا و آستانه فصل سرما، این تجمع چقدر خطرناک است؟ بیشتر ما منتقد تجمعها و سفرهای ماه پیش هستیم که کشتار امروز کرونا نتیجه آن است، حالا چطور از تجمع هزاران نفر دفاع کنیم؟ گیرم که همه با ماسک حضور داشته باشند، اما هر نوع همسرایی جمعی قدرت ویروس را چند برابر میکند. مسئولیتپذیری یعنی اینکه بپذیریم جان کسی را به خطر نیاندازیم. کاش این ویروس موذی نبود و همه در کنار هم مراسم تشییع استاد شجریان را برگزار میکردیم، اما احساسات را کنار بگذاریم و یاد ایشان را جور دیگری زنده نگهداریم؛ همه با هم امشب رأس یک ساعتی سر از پنجرهی خانههایمان بیرون بیاوریم و یکصدا مرغ سحر بخوانیم.
* وه که جدا نمیشود نقش تو از خیال من
تا چه شود به عاقبت در طلب تو حال من
ناله زیر و زار من زارتر است هر زمان
بس که به هجر میدهد عشقتو گوشمال من
شعر از سعدی شیرازی و آواز استاد شجریان
اين چه استغناست يا رب وين چه قادر حکمت است
کاين همه زخم نهان هست و مجال آه نيست
تاج از سر هنر ایران افتاد
تسلیت به مردم ایران
جان از تنِ آواز و نوا از وطنم رفت
وآن خسرو شکرلب شیرین دهنم رفت
این مام وطن شهرهی ایتام جهان شد
وآن چشمهی پرجوش صدا از چمنم رفت
ثالث به بغل سایه و سعدی بَرِ عطار
جمله همه یکدل که دگر یاسمنم رفت
خوش مُلک زمین باره توس است به امروز
کین "حافظ آواز" به خاک کُهنم رفت
مردم مشهد برای خاکسپاری محمدرضاشجریان به طوس رفتند، پیکر استاد به فرودگاه مشهد منتقل شد و در طوس و در کنار آرامگاه فردوسی و مهدی اخوان ثالث تشییع شد.
محمدرضا شجریان در تاریخ 1 مهر 1319 دیده به جهان گشود و در تاریخ 17 مهر 1399 دیده از جهان فرو بست.معروف ترین تلاوت قرآنی ایشان دعای ربنا بود که این اثر را سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری به عنوان اثر ملی ثبت کردهاست.
سایت انجمن آسیا محمدرضا شجریان را پرآوازهترین هنرمند موسیقی اصیل ایرانی خبرگزاری بیبیسی و سیانان وی را خوانندهٔ افسانهای ایران،روزنامهٔ ونکوورسان او را یکی از مهمترین هنرمندان موسیقی ملل و همچنین انپیآر رادیوی عمومی ملی (npr)در سال ۲۰۱۰ وی را یکی از ۵۰ صدای برتر جهان معرفی کرد و نیز وی نامزد دو جایزه گرمی بود. شجریان در میان دوستداران خود با عنوان «خسروی آواز ایران» شناخته میشود.در اینجا می توانید خبرها یی درباره استاد محمدرضا شجریان بیشتر بخوانید.
نظرات
ثبت نظر جدید
هنوز نظری ثبت نشده است.