12 نکته مهم برای موفقیت در مصاحبه دکتری با توضیحات دقیق از استادهای دست اندرکار

مصاحبه دکتری، یک فرصت تکرار نشدنی
آن دسته از داوطلبانی که آزمون دکتری 98 را با موفقیت پشت سر گذاشته اند، این روزها در تکاپوی کسب آمادگی لازم جهت شرکت در جلسه مصاحبه هستند. این جلسه سهم بسیاری در موفقیت شما داشته و حضور قدرتمند شما تأثیر انکارناپذیری بر قبولی تان خواهد داشت. هرچند نمی توانید به طور دقیق پیش بینی کنید که چه اتفاقاتی در انتظار شماست اما می توانید با کسب آگاهی از عوامل تأثیرگذار در جلسه مصاحبه، نگرانی خود را به حداقل رسانده و شانس قبولی را برای خود افزایش دهید.
مدت زمان جلسه مصاحبه مشخص نیست و می تواند بین 5 دقیقه تا 45 دقیقه متغیر باشد. این موضوع به عوامل مختلفی بستگی دارد. تعداد متقاضیان، محدودیت های زمانی، سیاست های هر دانشگاه، دقت تیم مصاحبه کننده در بررسی سوابق متقاضیان و گزینش نهایی آنان و ... از جمله این عوامل هستند.
برای موفقیت در مصاحبه لازم است به نکات زیر توجه کنید:
پوشش مناسب داشته باشید
ظاهری آراسته و رسمی که متناسب با فضای آموزشی و پژوهشی دانشگاه و جلسه مصاحبه باشد، نشان دهنده شخصیت، دقت و توجه شماست.
از کوره در نروید!
در طول مصاحبه ممکن است شرایط به گونه ای پیش رود که موجب نگرانی، ناراحتی و یا حتی عصبانیت شما شود. به یاد داشته باشید که گاهی ممکن است تیم مصاحبه کننده عمداً شرایط تنش زایی را ایجاد کند تا میزان تسلط شما بر خود و رفتارهایتان را بسنجد. بنابراین معقول و منطقی رفتار کنید، نفس عمیقی بکشید و با آرامش به جلسه ادامه دهید.
خود را باور کنید.
اگر خودتان را قبول ندارید و لایق تحصیل در مقطع دکتری نمی دانید چطور انتظار دارید تیم مصاحبه کننده شما را قبول داشته باشد؟! فراموش نکنید آنچه برای این جلسه اهمیت دارد باید با برنامه ریزی از قبل آماده شده باشد. بنابراین روز مصاحبه زمانی نیست که به سرزنش خود بپردازید و حسرت فرصت های گذشته را بخورید. همه آنچه را در توان دارید، کم یا زیاد، تمام و کمال به نمایش بگذارید.
روی مهارت هایتان تمرکز کنید.
هر یک از ما نقاط ضعف و قوت زیادی داریم. هنر شما در جلسه مصاحبه این است که نقاط قوت خود را پررنگ جلوه دهید. اگر به موضوعی تسلط ندارید و یا در حوزه ای احساس ضعف می کنید، در طول مصاحبه اشاره ای به آن نکنید. زیرا در اکثر مواقع، محور سوالات مصاحبه کنندگان با توجه به صحبت های خود شما شکل می گیرد. بنابراین مهم است که بتوانید خود را به بهترین نحو عرضه کنید.
برای پاسخ ندادن آماده باشید!
اینکه به برخی مباحث مطرح شده در جلسه مصاحبه تسلط نداشته باشید و یا جواب سوالی را ندانید امری طبیعی است. بنابراین صادقانه بیان کنید که در ارتباط با موضوع مذکور حضور ذهن ندارید. فراموش نکنید تظاهر به اینکه همه چیز را می دانید نه تنها تأثیر مثبتی ندارد بلکه نشان دهنده ضعف شماست.
تبعیض قائل نشوید.
سعی کنید در طول جلسه با همه افراد مصاحبه کننده ارتباط داشته باشید. ارتباط چشمی خود را با آنها حفظ کنید و توضیحات خود را خطاب به همه آنها بیان کنید.
اگر شاغل هستید احتیاط کنید!
اینکه دانشجوی دکتری مشغله های کاری فراوان داشته باشد از نظر تیم مصاحبه کننده نکته مثبتی نیست. زیرا دانشجوی دکتری نیاز به وقت آزاد دارد تا بتواند به مطالعه، تحقیق و پژوهش بپردازد. بنابراین باید اساتید را متقاعد کنید که می توانید زمان کافی را به این امر اختصاص دهید.
از مباحث روز رشته خود مطلع باشید.
حتما به آخرین شماره های مجلات و نشریات رشته تحصیلی خود مراجعه کنید و آخرین مقالات آنها را مطالعه کنید.
دروس تخصصی خود را دوباره مطالعه کنید.
درست است که برای آمادگی کنکور این دروس را مطالعه کرده اید اما حتما برای یادآوری نگاه اجمالی بر آنها داشته باشید. از آنجا که در مقطع دکتری توانایی انجام پژوهش و تحقیق اهمیت بالایی دارد توصیه می شود حتما به مباحث دروس روش تحقیق و آمار تسلط داشه باشید.
برای آزمون کتبی آماده شوید.
برای قبولی در برخی از دانشگاه ها لازم است علاوه بر کسب نمره بالا در کنکور دکتری، آزمون کتبی داخلی دانشگاه را نیز با موفقیت پشت سر بگذارید. برای آگاهی از منابع و مواد امتحانی این آزمون ها به سایت هر دانشگاه مراجعه کنید.
نسبت به اساتید شناخت کسب کنید.
بعد از اعلام نتیجه انتخاب رشته و مشخص شدن دانشگاه هایی که در آنها دعوت به مصاحبه شده اید، با مراجعه به سایت دانشگاه های مذکور از اساتید هیئت علمی رشته تحصیلی خود مطلع شوید. البته اگر امکان مراجعه حضوری به دانشگاه برایتان فراهم باشد حتی از این فرصت استفاده کنید. بعد از اینکه از افراد مصاحبه کننده مطلع شدید، رزومه آنها را مطالعه کنید. با این کار می توانید نسبت به علایق پژوهشی و حوزه های تخصصی آنها آگاه شوید و سوالات احتمالی آنها را پیش بینی کنید.
مدارک خود را زیبا و مرتب آماده کنید.
مدارک شناسایی: اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه
مدارک تحصیلی: مدرک کارشناسی ارشد یا گواهی معدل و مدرک کارشناسی، ریز نمرات دروس کارشناسی ارشد و کارشناسی، پایان نامه کارشناسی ارشد و کارشناسی (در برخی رشته ها)، صورت جلسه دفاع پایان نامه و نمره آن.
مدارک علمی پژوهشی: اصل مقالات پذیرفته شده در مجلات و کنفرانس ها، کتاب های ترجمه و تالیف شده، گواهی ثبت اختراع و عناوین علمی،
مدارک متفرقه: مدرک زبان، توصیه نامه از اساتید دوره کارشناسی ارشد، مدارک مربوط به حضور در کنفرانس های علمی، کارگاه ها و دوره های آموزشی.
در پایان توصیه می شود برای کسب آگاهی بیشتر از شیوه ارزیابی و امتیازدهی جلسه مصاحبه لینک های زیر را مطالعه کنید.
جدول امتیازدهی جلسه مصاحبه
نمونه فرم ارزیابی تخصصی و نظر کمیته برگزارکننده مصاحبه
https://academics.ut.ac.ir/file/download/news/1493809812-.pdf
استاد سلام مرجع تخصصی تدریس خصوصی