بررسی شغل مهندس و ذکر نمونه هایی از مهندسان واقعی در این چهارشنبه
سلام و درود استادسلام به استاد سلامیها
طبق معمول، چهارشنبهی این هفته هم رفتیم سراغ یه شغل و مهارت اما شغل این هفتهمون یکم با باقی هفتهها فرق داره؛
همونطور که در جریان هستید، 5 اسفند ماه در تقویم، به عنوان روز مهندس نامگذاری شده؛
به همین دلیل تصمیم گرفتیم بریم سراغ شغل مهندسی در معنای کلیش!
تو مطلب امروز قراره ببینیم یه مهندس اصولاً کیه؟
چه ویژگیهایی داره؟
چه فاکتورهایی رو باید برای مهندس شدن داشت؟
و...
مسلماً یکی از شغلهای پرطرفدار و همینطور رشتههای پرطرفدار دانشگاهی، مهندسیه؛
اگه شما هم علاقهمند به مهندس شدنید مطلب امروز رو دنبال کنید.
مهندسی یعنی چی و مهندس یعنی کی؟
مهندسی بسیار متنوع و گستردهاست و شاخههای مختلفی داره اما اگه بخوایم مهندسی رو ساده و کلی تعریف کنیم، میشه اینطور گفت:
" مهندسی یعنی استفاده از علم و اطلاعات و تواناییها برای خلق و توسعهی ابزارها و امکانات جدید یا حل کردن مسائل و تسهیل مشکلات بشری "
مهندسی قدمتی برابر با تاریخ زندگی انسانها داره؛
از اولین اقداماتی بشری برای تولید سادهترین ابزارهای زندگی غارنشینی تا پیشرفتهترین اختراعات همه و همه جزو اقدامات مهندسیگونه بوده و مهندسی ریشه در مشکلات انسان و ذات اون داره.
اساساً وجود مسائل و مشکلات انسان رو وادار به فکر، تلاش و عمل به کارهایی برای رفع اون مشکل میکنه.
پس میشه اینطور گفت که یه مهندس فردیه که قادر باشه از معلومات و تواناییهاش بهترین استفاده رو ببره و بتونه دانشش رو تبدیل به یک ابزار یا خدمت مفید بکنه.
یه مهندس چه ویژگیهایی باید داشته باشه؟
همونطور که گفتهشد، قدرت تفکر، تجزیه و تحلیل و همینطور توانایی تبدیل ایده به نتیجهی فیزیکی از خصوصیات بارز یک مهندسه.
مهندس باید بتونه توی حوزهی تخصصیش کمبودها و اشکالات و موانع رو بشناسه، براشون راهحل پیدا کنه و در نهایت اون کاستیها رو رفع کنه.
بهطور کلی مهندسها باید توانایی ذهنی بالایی داشته باشن و ریاضیات رو خوب درک کنن.
درک درست از علومی مثل شیمی و فیزیک و زیستشناسی هم برای مهندسها ضروریه.
همینطور اونا نیاز دارن در حوزهی تخصصیشون مهارتهای عملی داشته باشن.
و طبیعتاً یکسری مهارتها وجود داره که باتوجه به تخصص هر فرد باید اونها رو فرا بگیره.
بازار کار و درآمد علوم مهندسی چطوره؟
این علوم همیشه و در همهحال مورد نیاز بشر بوده و هست.
انسان بهطور پیوسته در تلاشه که بتونه تواناییهای خودش رو گسترش بده و مرزهای دانشش رو فراتر ببره و بتونه از پیشرفتهای حاصله در جهت بهبود شرایط زندگی استفاده کنه؛
توی این راه علوم مهندسی جایگاه ویژهای رو ایفا میکنه و تمامی این علوم بهنوعی بهم وابسته و در تعامل با همدیگه هستن؛
طوریکه پیشرفت و ارتقای یکی به گسترش بقیهی این علوم کمک میکنه.
بازار کار علوم مهندسی بهطور کلی خوب و قابل اعتناست و روز به روز هم در حال گسترشه اما ممکنه در طول زمان برخی از این علوم ارزششون رو از دست بدن یا جایگاهشون رو به علوم جدیدتری واگذار کنن؛
مثلاً در سالهای اخیر و با پیشرفت کامپیوترها و گسترش روزافزونشون این شاخه توی علوم مهندسی بسیار بیشتر مورد توجه قرار گرفته.
درآمد این شغل هم با توجه به مهارت شما و نیاز جامعه متغیره و میتونه درآمدهای خیلی خوبی رو شامل بشه یا برعکس ممکنه اصلاً درآمدی نداشته باشه.
چطوری میتونیم توی رشتههای مهندسی درس بخونیم و مهارت پیدا کنیم؟
رشتههای مهندسی از دیرباز توی دانشگاهها تدریس میشده و شاید رایجترین راه برای تبدیل شدن به یک مهندس، تحصیل در رشتهی ریاضی-فیزیک در دبیرستان و بعد ورود به شاخهی تحصیلی مورد نظر باشه چون علوم مهندسی اکثراً زیرشاخه ریاضیات هستن اما برخی از شاخههای مهندسی هم وجود دارن که به نولی با علوم تجربی ارتباط دارن.
پس یکی از راههای تحصیل مهندسی دانشگاهه.
اما این تنها راه ممکن نیست!
خوشبختانه در سالهای اخیر توجه بیشتری به رشتههای فنی و حرفهای معطوف شده و این رشتهها مورد اقبال بیشتری قرار گرفتن؛
هنرستانها یکی از بهترین محلها برای آموزش رشتههای فنی و مهندسی از سنین پایینتر هستن.
اگه شما علاقهمند به مهندسی باشین، میتونین 3سال آخر متوسطه رو در یکی از رشتههای فنی مورد علاقهتون تحصیل کنین و بعد با آگاهی نسبتاً خوب و آشنایی با چم و خم کار وارد دانشگاه بشین و رشتهی مورد علاقهتون رو دنبال کنین.
تفاوت رشتههای فنی با رشتههای نظری در اینه که شما علاوه بر یادگیری علم، به مقدار قابل توجهی کار عملی انجام میدین و بعد از اتمام تحصیلات صرفاً یه تئوریسین نیستین.
صحبت از تنوع رشته های مهندسی و شرایط و رتبه لازم برای خوندن هرکدوم، خیلی خیلی مفصل و حوصله سر بر میشه؛
شما با توجه به علاقه تون باید دنبال اطلاعات لازم بگردید و استادسلام هم قول میده که دوباره گریزی به رشته های مهندسی بزنه و اطلاعات بیشتری در اختیارتون قرار بده:)
اما الان میخوایم گریزی بزنیم به یکی از سریالهای روز که احتمالاً خیلیهاتون اونو دیده باشید و نکات مهندسی جالبی که توی این سریال میبینیم؛
این سریال تنها نمونه ای از صدها فیلم و سریال در این نوعه و مسلماً نمونه های بیشتر و بهتری هم وجود دارن!
مهندسی در سریال صد !
همه ماها جذابیت های مختلف انواع سریال های به روز رو دیدیم، این سریال های برای فرهنگ سازی، ایجاد انگیزه، آموزش و در نهایت برای سرگرمی مردم ساخته میشن، هرسریال برای ایجاد جذابیت و حس پیگیری باید از قوانین عجیبی پیروی کنه، وقتی حدود چهار پنج سریال جدید رو خوب تا آخر ببینید حتما متوجه میشید که عه! همه اینها دارای شخصیت های خانم موفق و رهبر بودند خانمی که همیشه فکر خوب را ارئه می دهد و با همکاری دوستانش مواجه میشه و حتما به نتیجه میرسه، دیگه من که جدیداً وقتی تو سریال و یا یک فیلم چالشی یک سمت از شخصیت ها یک خانم می بینم مطمئنم که اون قراره موفق بشه! میدونید چرا ؟ به این میگویند موج مثبت مضاعف یا مثبت پلاس! یعنی بیش از اندازه داره رو شخصیت خانم ها تمرکز میشه که در تمام دنیا با اینهمه علم و دانشی که دارند خوب دیگه باید جدی گرفته بشن، اونقدر این فیلم ها رو می بینیم و این سریال ها رو دنبال می کنیم که بعد از چند وقتی متوجه میشویم که نگاه متفاوتی به یک خانم پیدا کردیم.
همه اینها رو در سخنرانی بالا اشاره کردم که بگم، تو سریال صد هم به همین روال می رسیم یک خانم مهندس توانا(البته دو سه تا خانم مهندس و آقای مهندس هم در این سریال هست که علاوه بر موج مثبت مضاعف، در حال آموزش به کارگیری علمشون برای حل کردن مشکلات هستن)به نام ریون، برای هر مشکلی به شدت به مغزش فشار میاره و با علم و حافظه ای که پر از فرمول ها و کد ها هست، میره به سمت حل کردن، درسته که ریون شجاعه، اما اصل اول اینه که اون یه مهندس توانمنده!
مهندس توانمند در کشور ما وجود داره، همه پدر ها و برادرهایی که با خراب کردن انواع و اقسام لوازم خونه، یک وسیله دیگه رو درست می کنن، بگذریم از گرونی لوازم که دیگه جرئت خراب کردنش هم نیست، اما برای ساختن باید گاهی لوازم مصرفی بی استفاده رو خراب کرد و گاهی از نو گونه ای دیگر ساخت؛
همین حالا خیلی اتفاقات جدید داره با مهندسی نرم افزار اتفاق می افته، کلی کسب و کار جدید ایجاد شده و کسب و کارهای قدیمی خراب!
یه مهندس آقا در این سریال برای ریون یک پا میسازه که تقریباً مثل پای خودش اون رو جابه جا می کنه.
این مهندس ها با نفوذ به سیستم های مختلف از هر مشکلی سر در میارن و گاهی جنگ ها به جنگ بین مهندس ها تبدیل میشه، در سریال های جدید حتماً نقش یه راه حل ساز هم لازمه و این نقش رو یه مهندس مکانیک یا یه مهندس نرم افزار به عهده داره.
انتگرال و کاربردش!
برای ساخت اجتماعات راه حل محور، مهندس لازمه!
مهندسی که باید درسهای مدرسه رو خوب بخونه و دیگه نگه انتگرال به چه دردم می خوره!
اون باید با انتگرال از آمارها و دیتاهای فراوان دیتا بیس، بهترین مسیر رو پیشنهاد بده تا سرمایه گزاری سهام شکست نخوره، تا احتمالات درست انگاری در جمعیت ها با افکار مختلف رو به درستی پیدا کنه، تا با نوشتن انواع فرمولهای ریاضی، لابلای کد ها به سیستم ها نفوذ کنه و راه کامل و بی نقص رو تشخیص بده، مهندس هایی لازمن تا بتونن با کامپبوترها به زبان خودشون صحبت کنن و از میان اینهمه اطلاعات سوالها را پاسخ بدن، رهبرها در این سریال ها ی مهندس نیاز دارن که هر فرمولی رو بدونه و بتونه ازش استفاده کنه.
پس بذارید اینجوری بگیم:
امروز ه با سواد کسی هست که بتونه علمی که کسب کرده رو به کار بگیره، همین!
علم من و شما هر چقدر هم با انواع مدارک همراه باشه، بدون اینکه در جای درست استفاده بشه به کار نمیاد؛
دکترای شما، مدرک مهندسی شما، به تنهایی کافی نیست، سواد خوندن و نوشتن کافی نیست، سواد کار با کامپیوتر و موبایل کافی نیست، باید بتونید از علم خودتون در بزنگاه ها به درستی استفاده کنین و تصمیم قطعی و محکم و درست بگیرین.
توصیه میکنیم حتماً این سریال رو ببینین که قراره یکم فرهنگ شما رو تغییر بده، قراره نگاه جدیدی به دنیا پیدا کنین، فارغ از هر دین و مذهب به انسانیت مدرن نگاه می کنین که هیچوقت هم مدرن نمیشه!