تاریخ انتشار:

کنکور 98 چطور برگزار خواهدشد؟!

کنکور 98 چطور برگزار خواهدشد؟!

سلام و درود به استادسلامی‌های عزیز

یکی دو هفته پیش بود که صحبت‌هایی راجع به حذف کنکور و پذیرش خیلی از کد رشته‌-محل‌ها در دانشگاه بدون کنکور مطرح شد؛

در همین باره صحبتی داشتیم با آقای سید علی موسوی‌نژاد، از اساتید استادسلام و سعی کردیم به یکسری از سؤالات شما پاسخ بدیم.

اگه می‌خواید بدونید،

کنکور حذف میشه؟

کنکور98 چطوری برگزار میشه؟

پروسه‌ی حذف کنکور در کدوم مرحله قرار داره؟

جایگزین کنکور چیه؟

تأثیر سوابق تحصیلی چند درصده و چطوری اعمال میشه؟

تغییری در سهمیه‌ها به‌وجود میاد یا نه؟

و...

این مصاحبه‌ی خوب و مفصل رو دنبال کنید.

خب آقای موسوی‌نژاد خودتون رو خدمت مخاطبای ما معرفی کنید تا بریم سراغ سؤالاتمون.

سید علی موسوی‌نژاد هستم، دانشجوی مهندسی خط و سازه های ریلی دانشگاه علم و صنعت. حدود 5 سال هست که در زمینه‌ی تدریس و مشاوره کنکور مشغول هستم.

در ابتدا بفرمایید به نظر شما کنکور چقدر مهم و سرنوشت سازه؟!

نمیشه گفت کنکور سرنوشت افراد رو رقم می‌زنه، اما قطعاً در جهت‌دهی آینده‌ی افراد مؤثره.

کنکور تعیین می‌کنه هر فرد چهار سال در چه رشته و چه دانشگاهی درس بخونه.

سرنوشت رو رقم نمی‌زنه، چون اگر هدف فرد متفاوت با اونچه قبول شده باشه و در رسیدن به این هدف جدی و مصمم باشه، می‌تونه با همت خودش ادامه‌ی مسیر رو در رشته‌ی هدفش گام برداره، یا حتی برخی در همون کارشناسی درس رو نیمه‌کاره رها کرده و مجدد برای رشته‌ی هدفشون تلاش می‌کنند (البته این روش را توصیه نمی‌کنم، صرفاً بیان می‌کنم).

اما در آینده و سرنوشت مؤثره، زیرا،

چهار سال درس خواندن در یک رشته‌ی خاص و دانشگاه رفتن قطعاً به زندگی افراد جهت می‌دهد و نقش بسیار مؤثری در مسیر تحصیلی و شغل آینده‌ خواهد داشت.


آیا شما تستی بودن این آزمون سراسری که ملاک پذیرش در دانشگاه هست رو تأیید می‌کنید یا موافق تشریحی شدن اون هستید؟

به نظر من آزمون‌های تشریحی نهایی، که در حال حاضر برگزار می‌شند، به هیچ وجه نمی‌تونند ملاک پذیرش و اولویت‌بندی دانش آموزان در دانشگاه‌های کشور باشند و نمی تونند جایگزین کنکور بشند؛

مگر اینکه در سیستم اونها تغییرات بنیادین ایجاد بشه.

از جمله اینکه طراحی سؤالات متفاوت بشه و سطح اونها در حد ملاک پذیرش برای دانشگاه های سراسر کشور بشه،

برگزاری امتحانات بادقت هرچه بیشتر صورت بگیره، و مهمتر از همه تصحیح اونها با روش‌هایی صورت بگیره که دخالت و خطای شخص مصحح به حداقل برسه.

اما اجازه بدید تستی بودن سؤالات کنکور رو هم نقد و بررسی کنیم؛

کنکور پس از مدتی در مسیری افتاد که با راه‌حلهای تستی و فرمول های تستی خاصِ هر تیپ سوال می‌شد سؤالات رو جواب داد (یعنی مثلا اگر این تیپ تست رو دیدی از این فرمول استفاده کن و جوابو بزن)؛

این موضوع رو مؤسسات فرصت‌جو فهمیدند و شروع به برگزاری کلاس تست و رواج راه‌حلهای تستی محض کردند، این درحالی بود که سیاست کنکور، سنجش تسلط دانش آموزان بر مطالب سه سال آخر بود نه سنجش استعدادشون در تست زنی و روش های تست زنی!

به همین خاطر طراحان خیلی ماهرانه تست‌ها رو به سمت سؤالات مفهومی هدایت کردند تا جاییکه در سال‌های اخیر از حفظی‌ترین درس‌ها مثل دین و زندگی سؤالات مفهومی طرح می‌کنند و با رویکرد تستی نمیشه درصد مطلوب آورد.

همچنین در دروس اختصاصی، الان دیگه باید شما سؤال کنکور رو تشریحی حل کنید و جواب به دست اومده رو در گزینه‌ها علامت بزنید، حالا هرکس تمرین بیشتری حل کرده باشه سرعت بیشتری داره و در کنکور نتیجه‌ی بهتری می‌گیره.

اما متأسفانه هنوز هم مؤسساتی برای جذب دانش‌آموزان، درحال رواج رویکرد تستی هستند و راه‌حلهای تستی محض رو تبلیغ می‌کنند. در تبلیغات خود یک تست خاص رو با راه‌حلی از قبل تعیین شده، اصطلاحاً با نگاه حل می‌کنند.

با این روش برای هر تیپ تست کنکور دانش آموز باید فرمولهای خاص اون تیپ رو حفظ کنه فلذا مغز دانش آموز رو پر از فرمول های حفظی می‌کنند...!

تصریح می‌کنم: بنده اصلاً مخالف فرمولهای حفظی جزئی نیستم و حتی برای دانش‌آموزانی که در حفظیات تبحر بیشتری دارند توصیه می‌کنم، اما مخالف راه‌حلهای تستی محض و فرمول بندی هر تیپ سؤال هستم.

آیا شما موافق حذف کنکور هستید؟

کنکور باعث یک سال پر فشار و پراسترس می‌شه، و به نظر من در این دنیا هیچ چیز ارزش به هم زدن آرامش درونی رو نداره، فلذا بله موافق حذفش هستم.

اما قطعاً قبل از حذف این ملاک و سنجش 50ساله، باید جلسات بحث و بررسی تخصصی فراوانی در زمینه‌ی راه‌اندازی ملاک جایگزین کنکور برگزار بشه و پس از تصمیم‌گیری نهایی تدریجاً و حتی در ابتدا به صورت آزمایشی طرح جدید رو اجرا کنند. این فرآیند مستلزم یکپارچگی و پیوستگی آموزش و پرورش و سازمان سنجش هست، درحالیکه متأسفانه طی مصاحباتشان، گاهی شاهد عکس این موضوع هستیم!

به همین خاطر حذف کنکور درست صورت نمی‌گیره!

اجازه بدید اونچه در فرآیند حذف کنکور در حال وقوع هست بررسی کنیم؛

در حال حاضر (امسال، شاید سالهای آتی سیستم تغییر کند) نزدیک 85 درصد رشته محل ها را بدون کنکور کردند، اما جایگزین کنکور چیه؟!

معدل کتبی آزمون های یک سال (سوم دبیرستان یا دوازدهم)!

و این به نظر من اصلاً مناسب نیست، چون علاوه‌بر اینکه هنوز سطح سؤالات نهایی و فرآیند برگزاری و تصحیح اون به استاندارد ملاک پذیرش برای دانشگاه نرسیده، جایگزین کنکوری که از سه سال گرفته میشه، نمی‌تونه معدل کتبی یک سال باشه!

در کنار تمام این نقد و بررسی‌های کنکور، بنده شدیداً مخالف افرادی هستم که همواره کنکور رو سیستمی سیاه و کاملاً غلط جلوه می‌دند!

به دو دلیل:

1. در کنار بدی‌هایی که میشه براش شمرد، خوبی‌هایی هم داره که اصلاً نمیشه از اونها چشم‌پوشی کرد، مثلاً یادگیری مدیریت فشرده‌ی زمان، مدیریت استرس کار، کاهش چشمگیر اتلاف وقت و ... که تمام اینها مقدمه‌های بسیار خوبی برای شروع جدی‌تر مرحله‌ی بعدی زندگی هستند.

برای مثال، در زندگی واقعی کسی موفق‌تره که زمانش رو حرفه‌ای مدیریت می‌کنه.

در شرایط سخت و برهه‌های پراسترس زندگی افرادی بهتر عمل می‌کنند که قبلاً یاد گرفته باشند در استرس و تنش چطور کار خودشون رو به خوبی پیش ببرند.

2. درحال حاضر دانش‌آموزان زیادی یا در حال مطالعه و تمرین برای کنکور هستند و یا در سال‌های آتی کنکور خواهند داد، اینکه ما فقط از کنکور بد بگیم و دائم ذهن دانش‌آموزان رو مغشوش کنیم و دید اونها را نسبت به سیستم آموزش و سنجش کشور سیاه کنیم، آسیب شدیدی به روند تحصیلی اونها می‌زنه.

اگر سیستم آموزش و سنجش غلط باشد یک مقدار آسیب به اونها می‌زنه، وقتی ما مدام سیاه‌نمایی می‌کنیم این آسیب رو چند برابر می‌کنیم (یکی از مهمترین مخاطبان این قسمت والدین گرامی هستند).

در مورد روند حذف کنکور توضیح بدید و اینکه الان در چه مرحله‌ای هست؟

مجلس شورای اسلامی شهریور سال 92 مصوبه‌ای منتشر کرد، که برخی مواد مهم اون عبارتند از:

ماده 5: پذیرش دانشجو در دانشگاه‌ها به روش ظرفیت رشته-محل و تقاضای داوطلبان بر اساس «سابقه ی تحصیلی» یا «سابقه تحصیلی و آزمون» صورت گیرد.

تبصره 4: در پذیرش دانشجو تاثیر سوابق تحصیلی سالانه و به طور تدریجی و صعودی است و پس از پنج سال حداقل 85 درصد ظرفیت پذیرش دانشجو در کل کشور بر مبنای سابقه تحصیلی خواهد بود.

در ماده‌ی 1 اصطلاحات رو توضیح داده است:

سابقه تحصیلی: نمرات دروس 3 سال آخر دوره متوسطه است که امتحانات آن مطابق اصول سنجش و اندازه گیری توسط وزارت آموزش و پرورش به صورت سراسری، نهایی و استاندارد مطابق مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش برگزار شده باشد.

فلذا هر سال سازمان سنجش رشته محل‌هایی را که میشه صرفاً با سوابق تحصیلی قبول شد اعلام می‌کنه.

نکته‌ی خیلی مهمی که خواهشمندم همه‌ی دانش آموزان توجه کنند این است که درگیر این هیاهو و اخبار حذف کنکور نشند! فعلاً در پذیرش امسال هیچ چیز خاصی نسبت به سال گذشته تغییر نکرده به جز اینکه در پذیرش صرفاً با سوابق، خود دانش‌آموزان باید مستقیم مدارکشون رو به دانشگاه‌ها ارسال کنند و دانشگاه‌ها اقدام به ثبت نام مشروط دانشجویان می‌کنند و اسامی اونها رو برای تأیید به سازمان سنجش اعلام می کنند. (البته فعلاً دانشگاه آزاد مثل قبل در لیست رشته‌ها وارد می‌شند)

اردو مطالعاتی نوروز

درمورد نحوه پذیرش در سیستم جدید بیشتر توضیح میدین؟

دو روش سنجش برای پذیرش داریم:

با کنکور

صرفاًبا سوابق تحصیلی

در نمره و رتبه‌ی قبولی سیستم با کنکور، علاوه بر نمره‌ی (تراز) هر درس در کنکور سراسری، معدل کتبی امتحان نهایی سال دوازدهم حداکثر 30 درصد تأثیر مثبت داره.(طبق آخرین اطلاعیه‌ی سنجش)

در سیستم صرفاً بر اساس سوابق، فقط معدل کتبی امتحان نهایی سال دوزادهم مؤثر هست.

در مورد انتخاب رشته در سیستم نظام جدید توضیح بدید لطفاً.

روش انتخاب رشته‌ی سیستم جدید هنوز در سایت سنجش اعلام نشده ولی احتمالاً همانند سال‌های قبلی هست، بجز اینکه در روش صرفاً با سوابق(برای دانشگاه های غیر از آزاد) خود دانش آموزان مدارکشون رو برای دانشگاه‌ها ارسال می‌کنند. طبق اطلاعیه‌ی سازمان سنجش، اطلاعیه‌ی کامل برای پذیرش صرفاً با سوابق تحصیلی برای ورودی های مهر 98، در 17 بهمن 97 منتشر خواهد شد.

اجازه بدید طبق اطلاعیه‌ی 13/10/97 سازمان سنجش، زمانبندی پذیرش صرفاً براساس سوابق را خلاصه بگم:

برای ورودی های بهمن 97:

  • انتشار اطلاعیه: 25 دی
  • ثبت نام: 29 دی تا 6 بهمن
  • اعلام نتایج: 6 تا10 بهمن

برای ورودی های مهر 98:

  • انتشار اطلاعیه: 17 بهمن
  • ثبت نام: 20 اسفند 97 تا اواخر مرداد 98

در مورد سهمیه ی داوطلبان برامون بگین؛

آیا توی سیستم جدید تغییراتی توی این سهمیه‌ها بوجود میاد؟

به قوت خودشون باقی میمونن یا دستخوش تغییر میشن؟

در دفترچه‌ی راهنمای انتخاب رشته‌ی هر سال سهمیه ها رو توضیح می دند.

در صفحات 2 تا 4 دفترچه راهنمای انتخاب رشته‌ی سال 97 مفصل توضیح داده شده:

سهمیه ‌ی مناطق (منطقه 1 و 2 و 3)

سهمیه ایثارگران، رزمندگان و خانواده شهدا؛ که خود به دو دسته‌ی ایثارگران 25 درصد ظرفیت و ایثارگران 5 درصد ظرفیت تقسیم می شند.

سایر سهمیه ها...

به نظرتون در سیستم جدید هر کس به لیاقت خودش می رسه و اصطلاحاً حق به حق‌دار می‌رسه؟

اگر منظور از سیستم جدید پذیرش صرفاً بر اساس معدل کتبی امتحان نهایی‌ای باشه که الان برگزار می‌شه(بدون تغییراتی که عرض کردم، تغییرات ساختاری و 3 ساله کردن آزمون)، خیر به نظر من حق به حق‌دار نمی‌رسه.

اما اگر سیستم جدید با توضیحاتی که عرض کردم و بررسی‌های تخصصی سازماندهی بشه، به خاطر اینکه آزمون چند بخش می‌شه، فشار و استرس بچه‌ها تا حد زیادی کاهش می‌یابد و بهتر از قبل حق به حق‌دار می‌رسد.

در پایان از دانش آموزان عزیز خواهش می‌کنم توجه خودشون رو روی درس متمرکز کنند و با برنامه‌ریزی مطالعه‌ی تشریحی و تست و تمرینشان رو ادامه‌ بدند و به دنبال اخبار پراکنده و شایعه‌‌ساز در کانالهای مجازی و مراکز غیرتصمیم گیرنده و سایت های مختلف نباشند، چراکه سازمان سنجش رسماً اعلام کرد:

تنها شرایط و ضوابطی که از طریق اطلاعیه‌های رسمی این سازمان منتشر می گردد ملاک عمل است.

یعنی فقط اخباری که از سایت www.sanjesh.org منتشر می‌شه معتبره.

برای همه‌ی عزیزان آرزوی موفقیت بیش از پیش دارم.

در پایان لازم به ذکر است که اردوی مطالعاتی نوروز و از دست ندید.

امیدواریم این مطلب تونسته باشه به شما کمک کنه و اطلاعاتی که لازم دارید رو در اختیارتون قرار داده باشه؛

لطفاً این مطلب رو با کسایی که فکر می کنید به این اطلاعات نیاز دارن به اشتراک بذارید.

امتیاز یادتون نره و ما رو با نقدها و نظراتتون در راه بهتر شدن کمک کنید.

این سایت رو با هدف تسهیل روابط بین معلم و شاگرد درستش کردم ، نرم افزار خواندم و به خاطر پیشرفت خودم و سایت، mba هم خواندم ولی تجربه روابط دوستانه با استاد و شاگردهای سایت خیلی درس های بزرگتری بهم داد، همیشه در حال یادگیری ام با شما
نظرات
ثبت نظر جدید
هنوز نظری ثبت نشده است.
تماس با ما
تماس از طریق تلگرام
استاد سلام
Ostad salam online school

می خوام از کارهای مهم استادسلام با خبر بشم

اگر «بله» را انتخاب می‌کنید بعد از آن دکمه Allow را هم بزنید.