چهارشنبه امتحانی، زیست شناسی اصلاً سخت نیست!

یه سلام دیگه از دل امتحانات به همهی شما استادسلامیها
امیدواریم حالتون خوب باشه و این فصل سرد امتحانی رو با موفقیت سپری کردهباشید تا الان و بعد از این هم مقتدرانه ادامه بدید!
چهارشنبهی امتحانی این هفتهمون حکایتیه از شهر زیبای تبریز و درس شیرین و جذاب زیست شناسی؛
صحبتهایی داشتیم با جناب آقای علی غیاثی از اساتید بهنام و باتجربهی درس زیست شناسی که برای دانش آموزای علوم تجربی این صحبت ها، تکنیک ها و نکات میتونه خیلی راهگشا باشه.
لطفاً ما رو تا آخر این مصاحبه همراهی کنید؛))
سلام و روز بخیر آقای غیاثی، این شما و اینم مخاطبای استادسلام.
با سلام خدمت همهی دانشآموزان کشور عزیزمون ایران و همچنین تیم استادسلام، من علی غیاثی هستم، مدرس درس زیست شناسی و ابداع کننده روشهای نوین آموزش زیست به صورت تصویرسازی، رمزگذاری و شعرخوانی و همچنین با سابقه چندین سال فعالیت در مؤسسه ونوس و تولید ویدیوهای آموزشی که به لطف خدا با استقبال خوب و رضایت اکثر دانش آموزان همراه بود.
و الان هم با سایت استادسلام در زمینه تدریس خصوصی زیست شناسی و تدریس خصوصی زیست کنکور همکاری دارم.
جناب غیاثی، ما خیلی خوشحالیم که استاد باتجربهای مثل شما رو در جمع خانواده استادسلام داریم؛ و امیدواریم وجود اساتید کاربلد و باتجربهای مثل شما بتونه برای دانش آموزان کشورمون مفید باشه و از معلومات و تجربه شما نهایت استفاده رو ببرن.
همونطور که مطلع هستید فصل امتحاناته و بچهها درگیر امتحان و درس هستند؛ شما برای یادگیری و آموزش درس زیست چه توصیه ها و راهکارهایی دارید؟
به عبارتی دیگه بچهها چطوری زیست بخونن که خوب بفهمند درس رو مشکلی با این درس نداشته باشند؟
همونطور که در جریان هستید درس زیست شناسی درس بسیار مفهومی و حجیمیه؛
تقریباً تک تک جملات کتاب درسی زیست مهم هستند و شما باید سطر به سطر مطالب رو بخونید و متوجه بشید، تأکید میکنم که باید متوجه بشید و به حفظ کردن قناعت نکنید.
در کل برای تمامی دروس و به طور خاص درس زیست شما بهتره درس رو بفهمید و حفظ کردن مطالب به جز در موارد محدودی به شما کمک نمی کنه.
برای این کار شما می تونید سعی کنید مطلب رو برای خودتون یا کس دیگه توضیح بدید و اگر موفق شدید طرف مقابلتون رو تفهیم کنید، در این صورت می تونید مطمئن باشید که درس رو یاد گرفتید.
همچنین لازمه شما در حین مطالعه درس، یادداشت برداری کنید و خصوصاً کلمات کلیدی و برجسته متن رو یادداشت کنید و بعداً دوباره بهشون مراجعه کنید.
یکی دیگه از چیزهایی که به شما کمک میکنه خیلی راحتتر مطالب رو متوجه بشید، نقاشی کردن طرح های کتاب توسط خودتونه؛
" یک بار کشیدن طرح و نقاشی کتاب، توسط خودتون و برای خودتون، بهتر از 100 بار مرور کردن درسه! "
وقتی شما طرح رو برای خودتون می کشید، نکات و مطالبی رو در حین نقاشی کردن یاد می گیرید که بعداً در روخوانی مطالب بهشون برخورد می کنید و اینطوری درک مطلب براتون خیلی آسونتر میشه.
و نکتهی آخری که من به بچهها توصیه می کنم اینه که سعی کنید به روش مقایسه ای درس بخونید؛
یعنی وقتی مفاهیم مختلف رو می خونید، سعی کنید دو به دو (یا حتی بیشتر) مطالب مشابه و نزدیک به هم رو، هر کدوم رو در یک ستون بنویسید و تفاوت ها و شباهت هاشون رو بنویسید و با همدیگه مقایسهشون کنید؛
این روش به شما کمک میکنه علاوه بر یادگیری و فهم مطلب، اون مطلب و مفهوم رو در ذهنتون تثبیت کنید.
آقای غیاثی درمورد امتحانات تشریحی و نهایی چه توصیهای به بچهها دارید؟
خب امتحانات تشریحی معمولاً به این صورت هستند که شما با 4تیپ سؤال مواجه میشید؛
هر کدوم از این تیپها با روش خاصی حل میشه و خیلی پیچیده نیست پاسخ دادن بهشون اما مهم ترین نکته در جلسهی امتحان تمرکز و دقته!
شما وقتی سراغ یک سؤال میرید باید ذهنتون کاملاً متمرکز باشه روی اون سؤال و از فکر کردن به بقیه سؤالات اجتناب کنید و مرحله به مرحله پیش برید.
و نکته بعدی که میخوام بگم اینه که سعی کنید در امتحانات نهایی، هیچ سؤالی رو خالی نذارید و به تمام سؤالات پاسخ بدید و اگر درمورد سؤالی جواب رو فراموش کردید، سعی کنید نزدیک ترین و منطقی ترین جواب ممکن رو برای اون سؤال بنویسید تا حداقل درصدی از نمره اون سؤال رو بگیرید.
اما درمورد امتحانات زیست ما 4تا تیپ سؤال داریم:
تیپ اول سؤالات کوتاه جواب و صحیح/غلط و تستی که عموماً از مطالب مهم و شاخص کتاب انتخاب میشن که شما احتمالاً تمامشون رو دوره کردید؛
تیپ دوم مربوط میشه به سؤالات نسبتاً کوتاه که جواب رو میشه در یکی دو سطر خلاصه کرد و به این سؤالات هم پاسخ داد؛
تیپ سوم مربوط میشه به مسائل، تصاویر و جداول که باز با کمی دقت و مطالعه کافی این دسته رو هم میشه پاسخ داد؛
اما مهم ترین و شاید سخت ترین بخش مربوط بشه به تیپ چهارم که شامل سؤالات ترکیبی و مفهومیه و شما باید برای حل این سؤالات وقت بیشتری صرف کنید؛
برای یادگیری و حل این تیپ سؤالات، شما لازمه که مفهومی تر و دقیقتر درس بخونید،
مثلاً شما می تونید موقع مطالعه یک مفهوم خاص، تمامی اطلاعات مربوط به اون مفهوم رو روی یک برگه، با دست خودتون بنویسید و اینطوری به مغزتون اجازه بدید که اطلاعاتتون رو تجزیه و تحلیل کنه و قابلیت یادگیریتون رو افزایش بدید.
ممنون از شما آقای عیاثی و جوابهای جامعی که به ما میدید؛
اما بیشترین دغدغه داوطلبان گروه علوم تجربی، با توجه به رقابت بالا در این رشته و دشواری درس زیست، مربوط به کنکور و نحوه یادگیری و تستزنی زیست شناسی در کنکوره؛
با توجه به تجربه بالا و مهارت شما، می خواستیم خواهش کنیم توصیه هایی هم به داوطلبین و پشت کنکوری ها داشته باشید.
سؤالات درس زیست در کنکور سال های اخیر، بیشتر مفهومی و ترکیبی بوده و طبیعتاً پاسخ دادن به این سؤالات با توجه به حجم بالای مطالب و پیچیدگی درس، سخت تر شده؛
من برای کسب موفقیت و غلبه بر این سختی ها، به داوطلبای عزیز چند تا توصیه دارم که به ترتیب خدمتتون عارض میشم.
1-تسلط کامل و کلمه به کلمه به متن کتاب درسی و حتی در صورت لزوم حفظ کردن مطالب.
2-استخراج استثناء ها در هر مفهوم و موضوع.
3-تسلط کافی به شکل ها و تصاویر.
4-تشخیص ارتباط شکل ها و متن.
5-جمع بندی هر مطلب و متن(مثلاً همهچیز درمورد خزندگان).
6-زدن تست های متفاوت.
تجربهی من نشون داده که مشکل اساسی داوطلبان حل کردن سؤالات ترکیبی و مفهومیه؛
مثلاً فرض کنید سؤال از ما " عوارض عدم ترشح صفرا " رو خواسته باشه؛
ما میدونیم کار صفرا پراکنده کردن چربی ها برای جذب بهترشون در بدنه، پس عدم ترشحش باعث جذب کمتر چربی میشه؛
و همچنین ما میدونم که ویتامین های k, e, d, a ویتامین هایی محلول در چربی هستند و کمتر یا بیشتر جذب شدن چربی باعث کم و زیاد شدن این ویتامین ها در بدن و در نتیجه بروز عوارضی میشه؛
پس اگر ما عوارض ناشی از کم و زیاد شدن هر کدوم از این آنزیم ها رو بلد باشیم، میتونیم به راحتی به این سؤال جواب بدیم.
اما همونطور که دیدید مطالب سلسلهوار به هم مربوط هستند و برای حل این سؤال ما باید اطلاعات نسبتاً متنوعی رو بلد باشیم؛
پس برای حل سؤالات ترکیبی باید مطالعه زیادی داشت و همچنین سؤالات زیادی رو حل کرد تا تسلط لازم و کافی به دست بیاد.
همچنین برای جمع بندی کردن نکات مهم و کاربردی، جزوهای به نام "6000 نکتهی طلایی" وجود داره که داوطلبان عزیز میتونند اون رو با یه کلیک ساده همین الان دانلود کنند.
اینها نکاتی هستند که من سعی کردم بهطور خلاصه و چکیده در اختیار داوطلبان عزیز بذارم تا به امید خدا بتونند در روند مطالعهشون به کار ببرند و انشالله به موفقیت برسند و اهدافشون رو محقق کنند.
همچنین برای حل سؤالات کنکور در کمترین زمان ممکن و با روشهایی که در ابتدای صحبتهام عرض کردم، ویدیوهایی رو در اختیار داوطلبان عزیز میذارم تا بتونند مشاهده کنند و استفادهی لازم رو ببرند.
با آرزوی موفقیت و سلامتی برای همهی دانش آموزان عزیز، روز شما بخیر.
بسیار بسیار متشکریم از شما آقای غیاثی، بی تردید یکی از بهترین و کاربردی ترین صحبت هایی که تا به امروز داشتیم، این مصاحبه است و امیدواریم بچهها هم بتونند با استفاده از این مطالب گفته شده چه در امتحانات نهایی و چه در کنکور نتایج قابل قبولی کسب کنند و به موفقیت برسند.
با آرزوی سلامتی و توفیق بیش از پیش برای همهی شما همراهان گرامی!