تاریخ انتشار: 1403/10/14
6 ترفند تشویق فرزندان به نوشتن مشق | راهکارهای عملی و تضمینی
آیا انجام تکالیف مدرسه برای فرزند شما هم به یک چالش بزرگ تبدیل شده است؟ آیا شبهای شما با بحث و جدل بر سر مشق نوشتن سپری میشود؟ اگر پاسخ شما مثبت است، بدانید که تنها نیستید. بسیاری از والدین با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند. در این مقاله، به شما کمک میکنیم تا با استفاده از راهکارهای ساده و کاربردی، این چالش را به فرصتی برای رشد و یادگیری فرزندتان تبدیل کنید. در ادامه شما را با 6 ترفند برای مشق نوشتن آشنا میکنیم تا دیگر انجام تکالیف کابوس فرزندان شما نباشد.
چرا کودکان از مشق نوشتن فراری هستند؟
بسیاری از کودکان در نوشتن تکالیف خود مقاومت میکنند و به سختی آنها را انجام میدهند و دائم میگویند که چگونه مشق هایمان را سریع بنویسیم؟ این مقاومت دلایلی دارد که شامل موارد زیر است:
اهمیت انجام تکالیف مدرسه را درک نمیکنند و به نظرشان کاری خستهکننده است.
خستگی پس از انجام فعالیتهای مختلف در مدرسه و کمبود وقت یکی دیگر از دلایل عدم انجام تکالیف است. برخی از دانشآموزان به فعالیتهای غیردرسی میپردازند و به دلیل کمبود وقت و نداشتن دانش مدیریت زمان نمیتوانند زمانی را برای انجام تکالیف خود در شب داشته باشند.
بسیاری از دانشآموزان به برخی از درسها علاقهمند نیستند و در نتیجه رغبتی نیز برای انجام تکالیف آن ندارند. تکالیف درس ریاضی به دلیل داشتن مفاهیم پیچیدهتر نسبت به سایر درسها، جزو این دسته هستند.
ترس از اشتباه کردن نیز یکی دیگر از دلایل کودکان برای امتناع از انجام تکالیف است. آنها به دلیل اینکه ممکن است با نوشتن تکالیف متوجه اشتباهات و سرزنش از سوی والدین شوند، در نوشتن آنها تعلل میکنند.
حجم زیاد تکالیف نیز عاملی است که دانشآموزان را از انجام دادن آنها باز میدارد و نیاز به استراحت بین تکالیف دارند تا بتوانند تمرکز خود را حفظ کنند.
در اولین قدم شما باید دلیل این مقاومت در برابر مشق نوشتن را بفهمید و سعی کنید با ترفندهای مختلف راهکاری برای آن بیابید. اینکه مانند برخی والدین کودک را سرزنش کنید و خواستههای او را نادیده بگیرید، تنها موجب خرابتر کردن اوضاع است.
راه های تشویق کودکان به مشق نوشتن و انجام تکالیف
برای کودکانی که در انجام تکالیف مشکل دارند، یافتن راههای جدید که این کار را برای او لذتبخش کند بسیار مهم است. در این مسیر باید علاقه به نوشتن تکالیف را در کودکان ایجاد کنیم و راهکارهای عملی به والدین ارائه دهیم تا کنار کودکانشان باشند و مشق نوشتن را به کاری لذتبخش و نه طاقت فرسا تبدیل کنند. برخی از این راهکارها عبارتند از:
ایجاد یک روتین مناسب
برای اینکه انجام تکالیف برای فرزندتان به عادت تبدیل شود، بهتر است یک برنامهی منظم و روزانه داشته باشید. تعیین یک ساعت مشخص برای انجام تکالیف، کمک میکند تا کودک شما بداند که چه زمانی باید به درسهایش برسد. با ایجاد این روتین، هم به او در مدیریت زمان کمک میکنید و هم به او یاد میدهید که مسئولیتپذیر باشد. همچنین، وقتی روتین مشخصی برای نوشتن مشق داشته باشد، راحتتر با آن کنار میآید و دیگر برنامههایش را طبق آن تنظیم میکند.
انتخاب ساعت مناسب
هر کودکی سبک یادگیری خاص خودش را دارد. بهتر است ساعتی را برای انجام تکالیف انتخاب کنیم که کودک در آن زمان بیشترین تمرکز و انرژی را داشته باشد. مثلاً بعضی از بچهها بعد از مدرسه و استراحت کوتاهی، آمادهی درس خواندن هستند. اما بعضی دیگر ترجیح میدهند هنگام شب و در محیطی آرام به تکالیفشان برسند. مهم این است که ساعتی را انتخاب کنیم که کودک بتواند با حداکثر تمرکز و بدون استرس به کارهایش بپردازد.
یکی از بهترین راهها برای انجام سریع و آسان تکالیف این است که سختترین کار را اول انجام دهیم. این اصل را در کتاب "قورباغهات را قورت بده" نوشته "برایان تریسی" میتوانیم پیدا کنیم. یعنی اگر کارهای متعددی در طول روز داریم، بهتر است اول سراغ آنهایی برویم که فکر میکنیم سختتر هستند. اینگونه هم انرژی بیشتری برای بقیه کارها داریم و هم حس خوبی پیدا میکنیم که کار سخت را پشت سر گذاشتهایم.
تنظیم تایمر
برای اینکه کودکان بتوانند بهتر روی تکالیف خود تمرکز کنند، میتوانیم از تایمر استفاده کنیم. مثلاً میتوانیم بگویم: "عزیزم، بیا تا بیست دقیقه با هم تایمر را روشن کنیم و تو در این مدت روی تکالیف ریاضی کار کن. بعد پنج دقیقه استراحت میکنیم و دوباره ادامه میدهیم." این روش باعث میشود که کودکان بدون اینکه خسته شوند، تکالیف خود را تمام کنند.
تشویق کودک با پاداش های مختلف
یکی از راههای خوب برای تشویق کودکان به انجام تکالیف، دادن پاداش به آنها است. برای مثال، میتوانیم به آنها بگوییم اگر تکالیف خود را تمام کنند، میتوانند کار مورد علاقه خود را انجام دهند؛ مثل تماشای انیمیشن مورد علاقه، بازی با دوستان، رفتن به شهربازی، خرید اسباببازی و… . اینگونه دانشآموزان انگیزه بیشتری برای انجام تکالیف پیدا خواهند کرد.
ایجاد محیط مناسب
یک راه بسیار کاربردی برای انجام تکالیف، ایجاد و تعیین یک محیط خاص در خانه برای مشق نوشتن است. والدین باید سعی کنند یک محیط آرام را در خانه برای مطالعه فرزندان خود در نظر بگیرند.
مکان مورد نظر باید خالی از هر وسیلهای باشد که حواس کودک را از درس پرت میکند؛ مانند تلفن همراه، اسباب بازی و تلویزیون. وقتی فضای درسی آرام و ساکت باشد، کودک با تمرکز و حواس بیشتری تکالیف خود را انجام میدهد.
محیط مورد مطالعه باید نور مناسبی داشته باشد و میز و صندلی مخصوص و استاندارد برای مطالعه در آن قرار داده شود تا کودک احساس راحتی کند و پس از چند دقیقه احساس درد در کمر یا گردن خود نداشته باشد.
علاوه بر این، تصاویر مورد علاقه کودک به او انگیزه بیشتری برای نوشتن تکالیف میدهد که میتوان آنها را در مکان مطالعه نصب کرد. داشتن یک تخته وایت برد در اتاق مطالعه به کودک برای یادآوری تکالیف و کارهای مهم کمک میکند. همچنین برای دادن انگیزه بیشتر به کودکان برای نوشتن تکالیف میتوان از ابزارهای آموزشی خلاقانه و خودکار و مدادهای فانتزی که شکلهای زیبایی دارند استفاده کرد.
استخدام یک معلم خصوصی
در بسیاری از خانوادهها، پدر و مادر هردو مشغول به کار در خارج از خانه هستند یا به هر دلیلی نمیتوانند زمان زیادی را به تکالیف کودکان خود اختصاص دهند. در چنین شرایطی، استخدام یک معلم خصوصی حرفهای و کاربلد چاره کار است. اما چگونه میتوان معلم خصوصی مناسبی را پیدا کرد که هم مهارت کافی داشته و هم مورد اطمینان باشد تا بتوان آموزش کودک را به او سپرد؟
استادسلام یک وبسایت بزرگ است که هزاران معلم خصوصی را از نقاط مختلف کشور دور هم جمع کرده تا والدین بتوانند شخص مورد نظر خود را به راحتی پیدا کرده و کلاسها را رزرو کنند. در استادسلام شما میتوانید رزومه هر معلم خصوصی و هزینه کلاسهای او را نیز مشاهده کنید و با مقایسه آنها بهترین گزینه را انتخاب فرمایید.
معلم خصوصی مفاهیمی که دانش آموز در مدرسه فرا گرفته را تقویت میکند و تمرینات بیشتری را برای کمک به دانشآموزان برای درک موضوعات چالش برانگیز ارائه میدهد و همچنین در انجام تکالیف به بهترین شکل به فرزند شما یاری میرساند.
چنین شخصی میتواند برای دانشآموز یک برنامه روزانه برای انجام تکالیف طراحی کند تا فرزند شما در ساعاتی معین تکالیف خود را انجام دهد. در آخر، معلم خصوصی میتواند تکالیف هر روزه دانشآموز را بررسی کند و بلافاصله به اشتباهات کودک پی برده و در جهت رفع آن تلاش کند.
سخن پایانی
برای اینکه کودکانی داشته باشیم که بتوانند در زمینه انجام تکالیف و نوشتن مشق فعال باشند بهتر است تواناییهای کودکان را بشناسیم و علت انجام ندادن تکالیف را از آنها جویا شویم و سپس بهترین ترفند برای مشق نوشتن را به آنها ارائه دهیم؛ مانند انتخاب مکان مناسب، تعیین زمان خاص برای نوشتن تکالیف و تمامی نکاتی که در مقاله به آنها اشاره شد.
آموزش سریع مشق نوشتن نیازمند این موضوع است که والدین و کودکان با رابطهای صمیمانه در کنار هم باشند و کودک با کمک سازنده والدین و همکاری خود بتواند این چالش را پشت سر گذاشته و انجام تکالیف را برای خود لذت بخش و آسان کنند.
نظرات
ثبت نظر جدید
هنوز نظری ثبت نشده است.