راه کار های افزایش تمرکز در هنگام درس خواندن
تمرکز هنگام درس خواندن کار بسیار دشواری است، مخصوصا وقتی که میخواهید درسی را بخوانید که به آن علاقه ندارید و این مشکل را بزرگتر میکند در حالیکه مطالعه برای امتحان هیچوقت جز آن قسمتهای هیجانانگیز دوران مدرسه نیست. برخی افراد زمانی که امتحان داشتند از داروهای افزایش تمرکز استفاده میکردند که عوارض این کار از فوایدش بیشتر بود ولی اصلا برای ایجاد تمرکز در هنگام مطالعه اصلا به این موارد نیازی نداریم حتی کمهوشترین افراد هم میتوانند در هنگام مطاله تمرکز کنند البته اگر که نکات زیر را هنگام درس خواندن و کلاس تدریس خصوصی جدی بگیرند.
ایجاد تمرکز در هنگام درس خواندن
- مکان مناسبی را برای مطالعه انتخاب کنید به طور کلی مکان نامناسب یکی از موثر ترین راه ها برای برهم زدن حواس است چه برای درس و مطالعه و چه برای کلاس تدریس خصوصی قبل از امتحان، پس برای آنکه بتوانید بر روی آن چیزی که جلوی شما قرار دارد تمرکز کنید باید یک مکان مناسب را انتخاب کنید.
مکانی آرام و ساکت را انتخاب کنید مثل کتابخانه یا اگر به هوای آزاد علاقه دارید، پارک هم جای بدی نیست.
به یاد داشته باشید هر کسی محیط مطالعه خاص خود را دارد مثلا یک نفر در جایی ساکت باید درس بخواند ولی کسی دیگر در جای شلوغ هم میتواند درس بخواند و تمرکز کند.
- تمامی موارد برای مطالعه را به همراه داشته باشد وسایل و مواد آموزشی برای مطالعه شما می تواند دفترچه یادداشت، نمونه سوال های کلاس، خودکار و ... از این قبیل چیزها باشد که به آنها در طول مطالعه نیاز دارید تا بتوانید تمرکز کنید. این مواد آموزشی ممکن است دارای خوراکی هم باشد مثل لقمه غذا و بطری آب.
تمامی مواد آموزشی را به همراه خود داشته باشید و در دسترس باشند تا برای رفتن و آوردن یکی از آنها در مطالعه شما اختلال ایجاد نشود.
- فضای مطالعه را تمیز نگه دارید فضا و اطراف خود را از کاغذ و زباله تمیز نگه دارید تا از استرس شما کم شود و هم به افزایش تمرکز شما کمک کند. وجود مواد آموزشی بلا استفاده در اطراف شما مستقیما بر روی تمرکز شما تاثیر نمیگذارد اما عامل خوبی برای حواس پرتی است.
زبالهها و مواد آموزشی بلا استفاده میتواند، کاغذ باطله، پسمانده میوه یا خوراکی و ....باشد.
- از وسایل الکتریکی غیر ضروری دور بمانید دستگاه های الکتریکی که به آنها نیاز ندارید را خاموش کنید به خصوص تلفن همراه، پخش کنندههای موسیقی
- طبق یک برنامه مدون حرکت کنید برنامه مطالعاتی تدوین کنید و با آن پیش بروید . این کار بهش ما کمک می کند تا وقتهای مطالعه شما تبدیل به عادت روزانه شما شوند و با علاقه بیشتر درش بخوانید. از سطح انرژی خود در طول روز مطلع شوید، چه زمانی از طول روز یا شب قادر به مطالعه هستید و میتوانید در کلاسهای درسیتون چه کلاس حضوری و چه کلاس آنلاین شرکت کنید؟
دانستن اینکه چه زمانی پر انرژیتر هستید و اینکه مطالعه را در این زمان انجام دهید، باعث افزایش توانایی شما در تمرکز بر روی کارتان میشود.
- یک همراه برای مطالعه انتخاب کنید بعضی وقتها تبادل نظر در مورد درس با یک نفر دیگر میتواند به ایجاد تلاطم در یکنواختی جریان مطالعه کمک کند، گاهی اوقات برخی از مفاهیم غیرقابل فهم را از زبان فرد دیگر میشنویم قابلفهم میشوند.
البته گاهی اوقات این افرادی را که برای مطالعه انتخاب کردیم حواسمان را پرت کنند، هنگام انتخاب فردی برای مطالعه همراه او کسی را انتخاب کنید که درس خوان باشد نه تنبل کلاس تا بتوانید با او همسو شوید.
- تفکرات مثبت داشته باشد قبل از شروع مطالعه، به آن چیز هایی فکر کنید که شما را به عنوان یک دانش آموز موفق تلقی می کند، داشتم انگیزه میتواند محرک ایجاد تمرکز در هنگام مطالعه در یک زمان خاص شود.
برای کارهای بزرگتر، به چیزهای بزرگتر فکر کنید تا انگیزه مضاعفی در شما ایجاد شود.
حفظ تمرکز در هنگام مطالعه
- روش مطالعه موثر پیدا کنید. پیدا کردن روشی موثر برای مطالعه که راحتی را برای شما به ارمغان بیاورد کمک زیادی در ایجاد تمرکز در شما میکند، دقت داشته باشد هر کسی روش مطالعاتی خاص خودش را دارد و روش ها برای هر نفر یکسان نیست باید شما چند روش را مورد آزمون-خطا قرار دهید تا متوجه شوید کدام روش مناسب شما میباشد. بعضی اوقات همین خواندن ساده و یادداشتبرداری میتواند روشی موثر باشد.
ساخت فلش کارت برای امتحان های زبان خارجی بسیار مفید است که البته در کلاس تدریس زبان انگلیسی این نکات را آموزش میدهند.
- دانش آموز فعالی باشید. در هنگام گوش دادن به استاد یا مطالعه کتاب سعی کنید خود را درگیر مطالب کنید، بدان معنا که به جای اینکه تنها شنونده و خواننده باشید، خود را وارد چالش کنید و از خودتان سوال بپرسید.
- تمرینهای تمرکز ذهنی را انجام دهید. کار بر روی افزایش تمرکز شما نیازمند صبر و زمان است. بعد از تمرین استراتژیهای زیر احتمالا پس از چند روز شاهد افزایش تمرکز در خودتان میشوید: حالا در اینجا هستید. این استراتژی ساده و موثر به شما کمک می کند تا ذهن سرگردان شما به وظیفه اش برگردد: زمانی که احساس کردید که ذهن شما با مطالعه همراه نیست این جمله را به خود بگویید "حالا اینجام" و سعی کنید بر ذهن خود مسلط شوید و تمرکز خودتان را به مطالعه برگردانید.
- اجازه دهید بعضی وقتها نگران شوید. تحقیقات نشان داده است افرادی که زمانهایی را برای ابراز نگرانی یا تفکر بر روی کار های پر استرس شان صرف می کنند، در عرض 4 هفته 35 درصد کمتر نسبت به دیگران احساس نگرانی دارند. همین ثابت می کند که زمانی که اجازه می دهید درباره چیزی در زمان خاصی احساس نگرانی کنید، شما وقت کمتری را صرف نگرانی در زمانهایی که باید تمرکز کنید خواهید کرد.
اگر حتی شما در زمانهای تمرکز و مطالعه هم احساس نگرانی دارید به یاد داشته باشید زمانی دیگر را برای نگرانی صرف کنید و جمله " الان اینجا هستم " را با خود تکرار کنید.
- تنظیم اهداف مطالعه معمولا موضوعاتی که شما نیاز دارید بخوانید شاید جذاب نباشند، می توانید ترتیب موضوعات و سر فصل ها را عوض کنید تا مطالعه و تمرکز آسان تر شود. با تنظیم اهداف برای خودتان، شما به تجربه مطالعاتی جدیدی دست پیدا می کنید که از تمام شدن درس به استمرار برای دستیابی به موفقیت تغییر پیدا میکند.
به عنوان مثال، به جای داشتن ذهنیت "من باید تمام فصل 6 را امشب تمام کنم" یک هدف را برای خود در نظر بگیرید، مثلا "بخش های 1تا 3 فصل 6 تا ساعت 14 مطالعه میکنم و بعد از اون یک وقت استراحت" به این ترتیب، تبدیل درس خواندن از یک کار بزرگ و دلهرهآور به بخشهای کوچک و قابل انجام اتفاق میافتد.
- مطالعه همراه با وقفه های کوتاه به طور معمول درس خواندن، مطالعه کردن و کلاس تدریس خصوصی مانند تدریس زبان انگلیسی، تدریس خصوصی شیمی برای یک ساعت و 5 تا 10 دقیقه وقت استراحت یک برنامه زمانی مطالعاتی و درسی بسیار موثر میباشد. ایجاد وقفههای کوتاه به شما این اجازه را میدهد که ذهن شما آرام شود، تا اطلاعات را تجزیه و تحلیل کند.
پس از مطالعه حتما بلند شوید و کمی راه بروید و چند حرکت کششی انجام دهید تا جریان خون کمی بالا رود.